1. Ruth könyve - 1. fejezet
Admin-2011 június 11 szombat - 21:29:08 | Hozzászólás: 0
Több válasz adható arra a kérdésre, hogy vajon miért is foglalkozunk Ruth könyvével:

a) Ruth könyve egy ószövetségi könyv, amelyet az Úr Jézus is olvasott, és amiben Ő is hitt. Pál apostol szerint a teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; (2Tim. 3,16). A Tenach (a zsidó Biblia) az Ószövetség, ami az Úr Jézus és az apostolok kezében volt. Nekik nem volt Újszövetségük. A Szentírás azért íratott, hogy legyen reménységünk. A világban nincs reménység vagy annak tudata. Nem sok építő hírről olvasunk az újságokban.

b) Ruth könyve egy szerelmi történet. Számomra ez a könyv romantikusabb, mint az Énekek Éneke. Ez bizonyítéka annak, hogy igazság és szeretet ill. szerelem hús-vér emberekben ölt testet. Nem szabad mindent elszellemiesíteni. Az Ige is testté lett. Romantika, szerelem, házasság, gyermekek - Isten ajándékai, amiről nem kell lemondani.

c) A történet szereplői az igazi férfiúság és nőiesség bibliai mintaképei. A TV-ben és a médiában szinte sosem látni igazi férfiakat és nőket. Ezek mind eltorzult, gyakran perverz gúnyképei a bibliai férfi és női ideálnak. A mércét, ahogyan Isten az embert látja, a Bibliában találjuk meg. Ruth könyvében Isten egy csodálatos színdarabot tár elénk Ruth és Boáz viszonyában az ideális férfiról és nőről.

d) A Szentírás ebben a történetben az élet etnikai és faji különbségeiről is tájékoztat. Miért? Ruth moábita nő volt, pogány, a zsidók szemében tisztátalan, mindaddig, amíg Isten meg nem ragadta és hitre nem jutott. Ma burkát hordana, mert arab nő volt. Hitre jutott és be lett oltva az Úr Jézus családfájába. Az Úr Jézus családfájában, a Máté 1-ben, csak négy nő szerepel, akiknek mindegyike kétes hírnévvel bírt. Ruth egyike ezeknek.[ Tovább ... ]Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz